Balkán pro és kontra

Életvidám színes kavalkád vagy kaotikus koszos rémálom? Népek olvasztótégelye vagy Európa puskaporos hordója? Is-is. Ez a Balkán.

Mindenekelőtt tisztázzuk: mi számít Balkánnak? Történelmi-kulturális értelemben a Balkán-félsziget és a Regát (Moldva, Havasalföld és Dobrudzsa) területét lehet egy régiónak lehet tekinteni. A Balkán-félszigetet keleten a Fekete-tenger, délen és nyugaton a Földközi-tenger határolja, Kis-Ázsiától a Boszporusz és a Dardanellák választja el. Északi határa a Fekete-tenger és az Adriai-tenger között nagyjából a folyók: a Duna, a Száva, a Krka, a Vipava és az Isonzó (Soča), ilyen értelemben a balkáni országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Görögország, Horvátország, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia és Törökország – bár én ezek közül Szlovéniát fejlettsége miatt már nem venném ide, miként Görögország is erősen kilóg, Törökországnak meg eleve csak a fönti kis csücske tartozhat a Balkánhoz.

Mi az, amiért szeretjük a Balkánt, és mi az, ami sokakat elriaszt?

10 dolog, amit imádunk a Balkánon

1. Kusturica világa élőben. Amit láttál az olyan filmekben, mint a Macska-jaj, az Underground, a Cigányok ideje vagy Az élet egy csoda, az itt valóság. Az élet egy csoda!

2. Ételek a pljeskavicától a kebabig, és azon túl. A húsimádók és a mediterrán konyha szerelmesei egyaránt jókat lakmározhatnak.

ez a kaja még nincs kész

3. Barátságos emberek, vendégszeretet. Gyomor korgón, torok szárazon nem marad.

4. A változatos tájak, és a vad természet. Hegyek, kanyonok, smaragd és türkiz színű folyók. Elő a túrabakanccsal!

Mosztár, Bosznia-Hercegovina

5. Épített és történelmi emlékek, különleges helyszínek. Évezredek lenyomatai, a közelmúlt viharainak és eseményeinek színterei lépten-nyomon.

6. Alacsony árak. Ezen nincs mit magyarázni. A Balkán kifejezetten olcsó, még nekünk, csóri magyaroknak is.

Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

7. Bevezették az eurót! Legutóbb a horvátok, de Koszovóban is az euró a hivatalos pénznem. De a többi balkáni országban is rengeteg helyen fizethetsz vele, sokszor az árak eleve euróban vannak feltüntetve.

8. A Balkán közel van hozzánk, nem csak szellemi értelemben. Akár kocsival, akár repülővel, akár busszal indulsz útnak, pár órán belül már ott is vagy. Plusz, ha elkészül végre a Budapesti-Belgrád vasútvonal, az is sokat fog lendíteni az elérésen.

9. A sokszínűség: ortodox, muzulmán, cigány és zsidó hagyományok ötvöződnek. Szarajevót és Szalonikit is mint balkáni Jeruzsálemet szokták emlegetni.

10. És a zene! Hogy a legismertebbel kezdjem: Bubamara. Boban Marković és társai elefántcsorda-marsra hajazó víg trombitás trappolásai, a legalább ennyire ikonikus Goran Bregović szerzeményei, pl. az Ederlezi, amit Rúzsa Magditól határozottan szeretek. Mindez persze csak a forrongó jéghegy csúcsa… De ha már a Macska-jajjal kezdtem ezt az etapot:

És most nézzük meg az árnyoldalt is. Bár előbb a török kávét még elhelyezném itt, félúton a két lista között…

10 dolog, amitől égnek áll a hajunk a Balkánon

1. Eljutni A-ból B-be, sokszor úttalan utakon, miközben a közlekedési szabályokat legföljebb ajánlásnak tekintik. És akkor ez csak az autós rész volt.

Ulcinj, Montenegró

2. A tömegközlekedés, ahol inkább a szóösszetétel első tagján van a hangsúly. Azon se kell csodálkozni, ha egy 20 fős kisbusz 30 utast visz a szerpentinen 100-zal, betört szélvédővel. Amúgy nem igaz, hogy a Balkánon minden busz késik. Van, amelyik el se indul. Esetleg megy, de nem onnét. Vagy nem oda. Vagy egyik sem… ki tudja?

3. A tukmálás a bazárokban, a folytonos lehúzási kísérletek. Öltözz egyszerűen, és ne lóbáld az iPhone-t, akkor talán megúszod.

4. A szürke betonmonstrumok, a kommunista időkből itt maradt brutalista építmények. Érfelvágós, ha nem a fotózás a hobbid.

Pristina, Koszovó

5. A pottyantós bánat, az a bizonyos állva vagy guggolva használatos, csésze nélküli wc… Ha tudja valaki, mi a hiányzó szakszó rá, amit hasztalan keresek, írja már meg, köszi.

6. Az angol nyelvű információk hiánya. Azt tapasztaltam, hogy ha ki is tesznek valamilyen tájékoztató feliratot angolul, az csak a tudnivalók egy részét tartalmazza, azt is rettenetes fordításban. Hogy boldogulok velük, az csak az orosz tudásomnak köszönhető, fejben át tudok állni a szláv forrásnyelv logikájára, és rekonstruálni, miről lehet szó. (Az ilyen képesség rém hasznos bír lenni pocsékul fordított könyveknél is. A múltkor egy német regény olvasása közben azon kaptam magamat, hogy belül németül olvasom, annyira csapnivaló volt a magyarítás, egyszersmind visszakövetkeztethető az eredeti.)

7. Nacionalizmus. Elképesztő, mennyire nem tanul az ember a történelemből. Az meg mit tehet? Újra és újra ismétli önmagát.

8. Környezetszennyezés és szeméthegyek. A legszebb tájképbe is belerondítanak a szélkergette nejlonzacskók és az eldobált műanyag palackok, de ezrével.

annyi minden lehetne, de néha nem lesz semmi

9. A sufnituning, a gányolás, a jóvanazúgy. Még harcedzett magyar érzékszervekkel is súlyos bír lenni.

10. Káosz és kiszámíthatatlanság. Körülbelüli menetrendek, valamelyest pontos térképek, hozzávetőleges találkozási helyek és idők. Persze, ez csak akkor zavaró, ha nem eleve erre számítasz!

Hozzászólás