Mit kell feltétlenül bepakolni az útra?

A csomagolás lehet rutin és lehet rémálom. Hogy ne ez utóbbi üssön be, érdemes először leülni, és nyugodtan végiggondolni, mire lesz szükségünk az út alatt.

Van pár dolog, ami egyetlen utazás vagy kirándulás alatt sem hiányozhat. Összeszedtem, mi az, ami nélkül nem indulok el, és mi az, ami szükségtelen. Persze, nem mindegy, hogy egy napos gyalogtúráról vagy egy egész hetes nyaralástól van szó, de a vezérfonalak egyeznek: ne hagyjunk otthon semmit, ami nélkül problémássá válhat az utazás, és ne is csomagoljuk össze a fél házat tök feleslegesen.

EZEKET BIZTOSAN VISZEM:

Füldugó. Horkoló szobatárs, hajnali harangszó, síró csecsemő a repülőn… a zajbingón bármelyiket kifoghatod, de egy jó füldugó csodákra képes. A szilikon a leghatásosabb.

Alap mentőkészlet. Sebtapasz, fájdalomcsillapító, meg a jó öreg széntabletta.

víz nélkül egy lépést sem

Víz. Hűvösebb napokon még elvagyok egy félliteres palackkal, de nyáron ezt a 800 ml-es, ultrakönnyű Waterdrop acélkulacsot hordom magamnál. Ami a folyadékot illeti, én a sima csapvízre esküszöm, már csak azért is, mert mondjuk kólával elég vacak érzés kezet mosni.

Tápnasi. Keksz, mogyoró, energiaszelet, ki mit szeret. Korgó gyomorral a legszebb vízesés se ugyanaz az élmény, szóval nálam mindig van pár tartalék falat, arra az esetre, ha a helyszínen nem volna lehetőség ennivalóhoz jutni, mert a világ végén vagyok, vagy épp nincs nyitva semmi, esetleg csak a túlárazott turistacsapdák kínálata elérhető.

Zokni! Hülyén hangzik, de legyen nálad, még rekkenő nyári hőségben, papucsos laza napon is. Túltolt légkondi, bőrlemaró por, kisebb sérülés esetén rém hasznos holmi.

Érvényes iratok. Elég magától értetődőnek tűnik, de nagyon könnyű elfelejteni, bent hagyni a másik táskában, zsebben… Az érvényesség ráadásul a legtöbb országban azt jelenti, hogy az útlevélnek vagy személyinek a beutazástól számított x hónapig még nem szabad lejárnia. A célországban: ha a hotel széfjében biztonságosabbnak érzed hagyni a személyes iratot, előbb fotózd le a telefonoddal vagy legyen nálad egy fénymásolat a tárcádban.

Térkép. Ez a kakukktojás a listán, hiszen digitális holmi. Az adott terület térképét érdemes még itthon letölteni a telefonra. Én kétfélét szoktam használni, a Google Maps, ill. a turistautakat, ösvényeket is kiválóan mutató Mapy.cz is elérhető offline térkép formájában, a helymeghatározáshoz pedig nem kell internet, elég, ha jel van.

És persze a töltők.

AMI FELESLEGES:

Több váltás ruha, mint ahány napos az út (ha van lehetőség gyors mosásra, akkor 3 öltözetnél több egyáltalán nem kell). Egynél több váltócipő. Esernyő (egy esőkabát sokkal könnyebb és kevesebb helyet foglal). Sminkcucc-hegyek. Hajszárító (úgyis van a szálláson). Minden, ami fogyóeszköz és/vagy romlandó, és ott helyben is meg tudod venni.

Egy a lényeg: legyen szó hátizsákról, bőröndről vagy az autó csomagtartójáról, a kapacitás mindig véges, csak az út végtelen…

Jó utat!

(A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Hozzászólás