5 nagyon színes európai kisváros, amit érdemes felfedezni

Piros, kék, sárga, zöld és rózsaszín házak, hangulatos utcák és terek jellemzik ezeket a városokat. Öt település öt különböző országból – közös vonásuk a tarka látkép, csak úgy sugárzik belőlük az életvidámság, bármely évszakban érdemes ezekre a helyre ellátogatni. Mivel tényleg KISvárosokról van szó, adok néhány ötletet a környékbeli látnivalók, úticélok kiválasztásához is.

SEGESVÁR (Sighișoara), Románia

Az erdélyi szászok régi fészke ma az UNESCO Világörökség része. Élet és halál Maros megyében: itt született a Drakula grófként elhíresült Vlad Țepeș, és itt vesztette életét Petőfi Sándor. Mindkettőjüknek emeltek szobrot Segesváron.

Kirándulástippek: Korond, Farkaslaka, Parajd, Szováta, Marosvásárhely… Erdély, úgy általában.

MEMMINGEN, Németország

Ezt a bajor kis ékszerdobozt a magyarok kevéssé ismerik, pedig még reptere is van, a Wizz Air például üzemeltet Marosvásárhely – Memmingen járatot. Jó séta végigmenni a kilométer hosszan elnyúló régi városfal mentén, 7 kaput és 26 tornyot lehet megszámolni, köztük a XII. századi Boszorkány-tornyot (Hexenturm), a három börtöntorony legrégebbikét. A boszorkányüldözések kora előtt Házasságtörő-torony volt a neve…

Ezeket is nézd meg: Bodeni-tó, neuschwansteini kastély, Ulm, Augsburg, no meg a sörfőváros: München. Vonattal is remekül bejárható, én három napig toltam, éjjel-nappal.

KŐSZEG, Magyarország

Ottlik Géza Iskola a határon c. regényének helyszíne kétségkívül Vas megye legszebb települése. A középkori városmag a legautentikusabb időutazást pontban 11 órakor nyújtja: 1532 óta ekkor harangoznak, annak örömére, hogy egy szép augusztusi napon Jurisics Miklós kiűzte a törököt. Igyál egy pohár helyi bort az emlékére valamelyik poncihterben! A poncihterek (poncik) borkimérések, a szó pedig a német Bohnenzüchter-ből ered, mert anno az volt a szokás, hogy a szőlősorok közé babot ültettek.

A közelben van Szombathely, Bükfürdő, a cáki pincesor, Velem (ahol Törőcsik Mari lakott), az Írott-kő (882 m, pontosan az osztrák-magyar határon), valamint Ausztriában a lékai vár.

BÁRTFA (Bardejov), Szlovákia

A Felvidék egyik gyöngyszeme nem csak hagyományos értelemben véve “történelmileg jelentős”, de van John Lennon ulička is, komplett rocktörténeti emlékfallal. A főtéren álló Szent Egyed-bazilika tornyába felmenni kihívás, de megéri a látványért!

Ha errefelé jársz, érdemes megnézni Kassát, Eperjest és a mezőlaborci Andy Warhol Múzeumot.

POSITANO, Olaszország

Az Amalfi-part a hamisítatlan itáliai életérzést kínálja: mesés panoráma, azúrkék tenger, igazi dolce vita! Nem véletlenül népszerű a hírességek körében is: Mick Jagger és Keith Richards itt írta meg a Midnight Rambler-t még 1966-ban, de a paparazzik lencsevégre kapták már itt Beyoncét, Jay-Z-t, Julia Roberts-et, George Clooney-t…

További kiváló úticélok a környéken: a Sorrentói-félsziget, Capri, Pompeii, a Vezúv és persze Nápoly, Olaszország 3. legnépesebb, szeretnivalóan kaotikus városa.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s