A világ legmagasabb templomtornya meg a 40000 éves oroszlánember

Ulmban fennállásom első 42 évében egyáltalán nem jártam, aztán úgy alakult, hogy egy hónapon belül kétszer is.

Június első napjaiban kifejezetten vonatozni jöttem a környékre, kipróbálva a nyári hónapokra bevezetett 9 eurós jegyet, most pedig a Donaufestre érkeztem a Romano Drom zenekarral. A fesztivál 10 napos, és július 1-10-ig tart 2022-ben (a túl hosszú covid-kényszerszünet után ismét) Ulmban és ikervárosában, Neu-Ulmban, a Duna két partján.

Az ulmi Münster tornyát, ami a világ legmagasabb templomtornya (161 m), a júniusi trip során idő hiányában (véletlenül sem a 768 lépcsőfok miatt) nem másztam meg, bezzeg most! A jó hír: van fent defibrillátor…

A városi múzeum élményszempontból rizikós műfaj. Többnyire az van, hogy „mindent is” be akarnak mutatni egy helyen, ami így vagy úgy kapcsolódik a településhez, végül aztán sokszínűség meg a mennyiség a minőség rovására megy.

Na, Ulmban ez NEM így van!

Az Ulm Múzeumban úgy fér meg egymás mellett pl. a 40000 éves Löwenmensch, a XVII. századi lakberendezés és a modern kori képzőművészet, hogy igényes az összkép, világhírű és -színvonalú a bemutatott anyag, és teremről teremre mindig meg tudnak lepni valami érdekességgel. Ha arra jártok, ne hagyjátok ki!

DER LÖWENMENSCH, az oroszlánember – már 40000 évvel ezelőtt is komoly kultúrélet lehetett a mai Baden-Württemberg területén*, legalábbis azt gondolom, hogy azok az emberek, akik ilyen szobrokat faragtak mamutagyarból, azok messze nem csak gyűjtögető-halász-vadász túlélők voltak.

40000 éve, az tízszer olyan régen volt, mint pl. az egyiptomi Középbirodalom, ahol akkortájt kezdett macskafejűvé válni Básztet, vs. a korábbi (akkor már ezer éve létező) ábrázolások, amiken még oroszlánfej figyelt az embertesten.

Szóval a 40000 éve, az marha régen volt, és lássuk be, a valósághoz képest az összes infónk a múltról annyi, mint hullott cicabajusz egy komplett barlangioroszlán-kolóniához viszonyítva.

*A 31 cm magas figura egy itteni barlangból, a Hohlenstein-Stadelből került elő szó szerint apránként: háromszáz darabban, ebből rakták össze az Ulm Múzeumban… Respekt!

Nagyobb felbontásért katt a képekre:

Látogatás ideje: 2022. június 2., július 1.

Ulm Museum: Marktplatz 9, a teljes árú belépő 8 euró, a kedvezményes 6, és minden hónap első péntekjén ingyenes. Nyitva keddtől péntekig 11-17, hétvégén és ünnepnapokon 11-18 óráig.

Kapcsolódó írás:

Az út a cél – 9 eurós jeggyel Németországban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s