Ez most a legolcsóbb városnéző hajó Budapesten

Sétahajózás ingyen? Igen! Ha amúgy is van budapesti bérleted, felszállhatsz vele a körjáratra, és 70-75 perc alatt megcsodálhatod mind a pesti, mind a budai Duna-part méltán világhírű látképét. De a napijegy is megfizethető árú Budapest egyik legújabb szolgáltatására.

A fővárost kettészelő folyóhoz hozzátartoznak a városnéző hajók, de a helyiek ezeket kb. annyiszor használják, mint a drága hopon-hopoff buszokat. Semennyire. (Minek is tennék?) Hajózni pedig élmény, kis kikapcsolódás a hétköznapok világából. A városi tömegközlekedésbe integrálni a hajózást – szép kísérlet volt erre, amikor elindították a BKK-hajókat, de hát közlekedni lassúak voltak, várost nézni meg túl fapadosak. Néhány évig működtek, aztán elsodródtak az árral (vagy a coviddal).

2023. május eleje óta azonban újra van valami hasonló, hiszen bár nem a BKK működteti, de a bérletek (hétköznap) érvényesek a hajóra, amivel A-ból B-be eljutni ugyanúgy lomha megoldás, de lazítani tökéletes.

A Mahart által üzemeltetett BUDAPEST KÖRJÁRAT hajói a Vigadó téri állomásról indulnak. Hétköznap ebédidőben (az 1 órai járaton) nincsenek sokan. Már majdnem elhagynánk az 5. pontont, amikor kereken 13 órakor ketten még jegyet váltanak. A kasszás leszól a jegykezelőnek, aki visszaszalad kinyitni a kaput a stégen. Ezen a ponton elégedett vagyok a szolgáltatással.

Az útvonal: észak felé indulunk, a hajó megáll az Akadémia kikötőnél, elhalad a Parlament előtt, majd a Margitsziget budai oldalánál köt ki ismét. Ezután megfordulunk, a Batthyány téren állunk meg legközelebb (máshol már nem fogunk), és szépen lecsorgunk egészen a Nemzeti Színházig. Itt ismét fordulat, és irány vissza a Vigadó térre. A körjárat teljes menetideje kb. 1 óra és 15 perc.

A sétahajózás során 5 budapesti híd alatt haladunk el összesen 10-szer: először jön a Lánchíd, majd a Margit-híd, visszafordulunk, ismét a Margit-híd, Lánchíd, aztán az Erzsébet-híd, a Szabadság-híd, és végül a Petőfi-híd. Az utolsó etapban megint Petőfi, Szabi és Erzsi.

Az ülések egész kényelmesek, az útvonal látványos; ha negatívumot akarok keresni, az legföljebb a hangszóróból áradó, sok évtizeddel ezelőtti slágermuzsika lehet, de a turistáknak a jelek szerint még mindig tetszik a Marina, Marina, Marina

A fedélzet fent nyitott, a lenti rész zárt, ha hejj, Dunárul nagyon fú a szél, le lehet ide vonulni, az orrba meg eleve csak itt tudsz ülni. Ezen a szinten van büfé is, az aktuális (2023. májusi) kínálat és árak: presszókávé 700 Ft, americano 700, cappuccino 800, latte 900. Fél liter ásványvíz (szénsavas vagy mentes) 500 Ft, szintén fél liter Coca-Cola vagy Fanta 700, a Soproni is 700, a Heineken 800. Szerepel a kínálatban kétféle rövid is, 4 cl Jäger 1000-ért, 12 éves Chivas 1500-ért, illetve többféle chips 700 forintért. Van a hajón wifi és tiszta wc is.

A hajójárat keddtől vasárnapig jár kétóránként: 11, 13, 15, 17 és 19 órai indulással a Vigadó térről.

A sétahajóra keddtől péntekig díjmentesen fel lehet szállni érvényes BKK havi- vagy annál hosszabb érvényességű bérlettel. Fontos: a Budapesti Körjárat nem közszolgáltatás, a budapesti közlekedési kedvezmények (pl. a 14 éven aluliak vagy a 65 évnél idősebbek díjmentessége) itt nem vehetők igénybe, illetve a BKK-bérletet is csak hétköznap fogadják el, szombat-vasárnap mindenképpen jegyet kell váltani.

A jó hír az, hogy a jegyár kifejezetten alacsonynak számít a sétahajópiacon: 1500 forint a napijegy, ezzel bármely kikötőben van lehetőség kiszállásra, majd a következő járatra történő visszaszállásra ugyanazon a napon. 7 éves kor alatt ingyenes, ill. vihetsz magaddal kutyát és/vagy biciklit, 1000-1000 Ft felár ellenében. Ezeket az árakat egyelőre június 30-ig garantálják, itt tudod megnézni az aktuális információkat, menetrendet.

Látogatás ideje: 2023. május 10.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s