A világ első Andy Warhol múzeuma Mezőlaborcon, Kelet-Szlovákiában

Andy Warhol szülei lemkók (ruszinok) voltak, és Magyarországon, Mikón születtek – Andy már Pittsburghben. A kivándorlókkal ellentétben Mikó nem ment sehova, időnként mégis országot cserél; amikor a környéken jártunk, Szlovákiában volt.

A közeli Mezőlaborcon 1991-ben nyílt meg a világ első Andy Warhol múzeuma. Mezőlaborc (Medzilaborce) közeli pl. a lengyel, vagy akár az ukrán határtól nézve is, tőlünk kevésbé: Kassától is még majdnem 3 óra vonattal, Homonnáig gyors, ahol át kell szállni, menni bele az időtlenségbe.

A Kárpátok lábánál apró falvak és nem sokkal nagyobb városok, bennük takaros porták és elhagyatott ipari épületek, ortodox templomok és hipermarketek, a vonaton wifi, a síneken túl utcagyerekek… ezzel a mixelt létezéssel érkezel Mezőlaborcra.

A Warhol-szentélyben Júlia (Andy Warhol anyukája) énekes imakönyve mellé Velvet Underground szól, persze Marilyn, Lenin, a konzervek és a többi ikon mellé is.

Mindenki szelfizik, mert tényleg mindenki híres 15 percre, Andy meg nagyon röhög egy másik, innen nézve egész közeli univerzumban.

Cím: Andy Warhol Museum of Modern Art, Ulica, Andyho Warhola 748/36, 068 01 Medzilaborce, Szlovákia

Látogatás ideje: 2020. augusztus

Szlovákiában egy másik nagyon jó kortárs múzeumban is jártam nemrég, a Danubianában, itt találjátok róla a bejegyzést.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s