Riga top 10 – ezeket ne hagyd ki, ha a lett fővárosban jársz!

A Baltikum egyik legszebb városa egyszerre fiatalos és őrzi a múltat, emberi léptékű hely, ami megszabadult a nyomasztó szovjet szellemtől. A hatszázezres fővárosban él Lettország lakosságának egyharmada. Az egykori hanzaváros ma lüktető és izgalmas arcát mutatja az ide látogatónak, minden sarkon más meglepetés vár.

A várost 1201-ben alapították, történelmi központja az UNESCO Világörökség része. Riga 2014-ben Európa Kulturális Fővárosa volt.

Íme, a 10 legjobb és legérdekesebb látnivaló Rigában!

A Rātslaukums téren álló Feketefejűek házát a II. világháborúban lerombolták, majd a rendszerváltozás után eredeti pompájában állították helyre. Az eredeti épületet a 14. század elején emeltette a Feketefejű Testvériség, a nőtlen kereskedők, hajósok és külföldiek egylete.

A Három fivér (Trīs brāļi) egy három házból álló épületegyüttes, Riga három legrégebbi lakóháza, különböző korokból. A Maza Pils utca 17. szám alatti épület a legrégebbi, a 15. század végéről való, gótikus és korai reneszánsz elemekkel. Az épület külsejét varjúlépcsős oromzat, gótikus díszítés és néhány kora reneszánsz részlet jellemzi. A szomszéd ház (Maza Pils 19.) 1646-ban épült, a homlokzat száz évvel későbbi, az épület stílusa a holland manierizmus hatását mutatja. A harmadik ház (Maza Pils 21.) barokk stílusú, mai formáját valószínűleg a 17. század végén nyerte el.

Random óvárosi séta, ha úgy tetszik, céltalan bolyongás. Rigában elképesztően sok kisebb-nagyobb múzeum van, mindenki talál az érdeklődésének megfelelőt, akár teljesen véletlenül is. Csak néhány példa: van szépművészeti, háborús, zsidó, KGB-, motor-, fotó- és sportmúzeum is.

Rigában a legtöbb látnivaló gyalog is könnyen elérhető, de a tömegközlekedés is jó, a reptérről is van közvetlen, nem feláras járat, a 22-es busz egyenest a város központjába repít. 2022 nyarán a sima jegy 1.15 euróba került, az 1 órás jegy 2.30-ba, a 24 órás jegy 5 euró, a 3 napos 10, az 5 napos egy vonalra 9, minden vonalra 15. Ami szuper, hogy a villamosra felszállva, menet közben is megveheted a jegyet bankkártyával fizetve.

A szecessziós negyed is megér egy kiadós sétát. A képen látható ház építésze Mihail Eisenstein, a híres filmrendező (Szergej E. – Patyomkin páncélos) faterja. Riga nyolcszáz szecessziós épületének legnagyobb része többszintes bérház, amik 1904 és 1914 között épültek.

Van egy Szecessziós Múzeum is, ha az enteriőrökre, lakberendezésre, a korabeli városi polgári életre is kíváncsi vagy, mindenképpen nézd meg. A lépcsőháza is fantasztikus. A múzeumnak magyar nyelvű kis prospektusa is van, ami igazán kedves gesztus, miként a korabeli öltözéket viselő teremőr hölgyek készséges felvilágosításai is, több nyelven (angol, német, orosz működni szokott).

Időszaki kiállításuknak minden évben más virág a témája, 2022-ben a nefelejcs volt, mindenféle nefelejcses tárgyakkal, a kávés készlettől a nyakkendőig. Korábbi években volt pipacs meg orchidea is a téma. Számos gyűjteményből kérik kölcsön az aktuális tárlat anyagát, ami a múzeum több pontján van elhelyezve, beleolvasztva az állandó kiállításba.

A közelben, a Kronvald park mellett találjuk az Orvostudományi Múzeumot, több emeletnyi tudományos gyűjteménnyel.

Az űrszekcióban meredezik az öröklétbe például egy szerencsétlen kitömött majom. A mellette olvasható leírás szerint egy speciálisan majmoknak kifejlesztett centrifugális ülésben ül, amit a kutatók 1962 és 1964 között használtak a majmok szervezetére gyakorolt, hosszan tartó túlterhelés hatásainak tanulmányozására. De van kétfejű kutya is… Vlagyimir Demikov 1954 februárjában megvalósított, vitathatatlanul legfurcsább kísérletében egy kutyafejet ültetett át egy másik kutyára, érrendszeri kapcsolatokat létrehozva a gazdakutya szívéhez. Mondanom se kell, ez a lény se volt hosszú életű.

A múzeummal szemközt van az orosz követség gazdagon díszített épülete. Nos, a lettek látványosan kiálltak Ukrajna mellett, borsot törve Putyin és az orosz diplomácia orra alá. Az utcát ugyanis átnevezték, amikor az oroszok lerohanták Ukrajnát, így az orosz diplomaták nemcsak az ellenük szóló street arttal szembesülnek nap mint nap, de kénytelenek hivatalosan is az Ukrajna függetlensége címet használni (régi utcanév: Antonijas iela, új: Ukrainas neatkarības iela).

Keresd az állatokat! Riga tele van állatszobrokkal. Macska a tetőn: a középkori céhek élete nem volt mentes sem a versengéstől, sem a fricskázástól. A háztetőre helyezett fekete macska a seggét tartja a konkurencia felé… A Szent Péter-templom mellett összefuthatunk a komplett brémai muzsikus-kompániával, és akad még jó pár érdekes kis kedvenc, tatutól a mitikus teremtményekig.

A 10 méteres, Sam névre hallgató asztronauta majomért már ki kell menni a külvárosba. Denisz Praszolov alkotása annak a 42 kozmonauta állatnak az emlékét őrzi, akiket a szovjetek az ötvenes-hatvanas években lőttek ki az űrbe. Egyikük se élte túl az utat, bár a propaganda akkoriban mást állított. Azon gondolkozom, vajon Gagarin előtt hány olyan ember lehetett, akiknek a küldetése “nem teljesült száz százalékosan”?

Ez a címeres ház tulajdonképpen egy szabadtéri tabló, felfestették rá a lett városok címereit. Ezen a környéken találjuk a régi lőportornyot, a Laima csokigyár randipontként használt legendás óráját és a lett szabadságharcos emlékművet is.

Piacozni minden városban érdemes, de Rigában meg különösen, mert az itteni finoman szólva is óriási. A Rigai Központi Piac néhány száz méterre van az óvárostól, a nemzetközi buszpályaudvar és a központi pályaudvar mellett. Ez Kelet-Európa egyik legnagyobb piactere, az 1920-as években épült öt hatalmas pavilon eredetileg katonai léghajóhangárként szolgált.

A mocsári hamvas szeder (Rubus chamaemorus) igazi balti különlegesség, lekvárnak viszik literszámra. Nem elírás, literben van árazva, és nagy befőttesüvegekben hordják. Nyersen brutál fanyar, akartam venni egy adaggal kóstolóba, de az árus hölgy lebeszélt (mondta, hogy nyugodtan kapjunk be 1-2 szemet… így is lett, és jááájjj), ajánlotta, hogy eszegetni vigyünk inkább egyszerűen epret, mindezt németül, aminek nagyon örültem, ő először nem értette, mit lelkendezünk egy sima piaci árun, aztán megbeszéltük, hogy nálunk ilyen cucc nem terem, és persze végül vettem epret.

A Nemzeti Könyvtár. A Daugava folyó túlpartján (már az óvároshoz képest) álló, háromszög alakú épület vonzza a szemet, olyan, mint egy piramis metszete. A videóban 1:10-nél látható:

A végére hagytam a szabályt erősítő kivételt: az ajánlót a Rigán kívüli élményekhez. Jūrmala egy népszerű nyaralóhely a Balti-tenger partján, végeláthatatlan hosszú, homokos stranddal. A Kemeri Nemzeti Park a helyi mocsárvilágba enged betekintést, Sigulda pedig a történelem és a túrázás iránt érdeklődőknek jó program. (Erről a három környékbeli kirándulásról itt írtam.) És az se hülyeség, ha átugrasz egy napra Litvániába, például Šiauliaiba, megnézni a Keresztek hegyét és a Macskamúzeumot.

Kemeri Nemzeti Park

Látogatás ideje: 2022. július

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s