Derült égből Litvánia: a Keresztek hegye és a Macskamúzeum

A lettországi út során tettünk egy kitérőt egy másik balti államba, Litvániába is.

Rigából busszal jutottunk el a szomszédos ország északi részén fekvő Šiauliaiba, ami önmagában egy nem túl izgalmas posztszovjet kisváros, de tőle 12 kilométerre található a Keresztek hegye, ami kihagyhatatlan látnivaló a régióba utazók számára.

SZÁZÖTVENEZER KERESZT KÖZT – A hagyomány pontos eredete homályba vész, de vélhetően az 1831-es felkelés után helyezték el itt az első kereszteket, az elesettek emlékére. Az idők során nemcsak kereszteket és feszületeket, de Máriákat, fafaragványokat, apró szobrok és rózsafüzérek ezreit hozták ide a zarándokok.

A szovjet megszállás idején a Keresztek hegye a békés ellenállás színtere volt, az emberek továbbra is látogatták, demonstrálva ezzel identitásuk, vallásuk és örökségük iránti hűségüket. Bár a kommunisták fölszámolták volna az egészet (háromszor dózerolták le), a keresztek valahogy mindig pótlódtak… és ma is hozzák őket rendületlenül, most már a világ minden tájáról.

Nem vagyok vallásos, de ez valami egészen elképesztő, lenyűgöző, borzongató…

A városközpontból ide egy litván helyközi busszal mentünk ki, a Domantai nevű megállótól úgy 20 perc sétára van. Ingyenesen látogatható. (A poszt végén van képgaléria!)

A másik top látványosság Šiauliaiban a Macskamúzeum. A gyűjteményt egy igazi macskás néninek köszönhetjük. A múzeumot 1990. május 17-én alapította Vanda Kavaliauskienė (1923-2011), aki sok éven át gyűjtögette a kiállítási tárgyakat. Az első darab egy kis fekete cica volt, sárga szalaggal, és Lengyelországból kapta még 1962-ben.

Ma már több mint négyezer cica van a múzeumban: porcelánból, kristályból, üvegből, borostyánból, márványból, fából, fémből, akármiből* készült ajándéktárgyak, festmények, képzőművészet, könyvek, bélyegek, képeslapok, edények, játékok… De megjelennek a macskák a színes ólomüvegeken, díszkorlátokon, lámpákon és egyéb berendezési tárgyakon. Három terem van tele a macskás gyűjteménnyel, a világ minden tájáról (Magyarországról is).

*És néhány élő is! Rendkívül kíváncsi jószágok, az esernyőinket seperc alatt belakták… A Macskamúzeumba a teljes árú belépő egyébként 5 euró volt.

Mivel egész nap úgy szakadt az eső, mint a forint – kivéve pont az az időt, amit a Keresztek hegyén töltöttünk –, a kajáldákat már inkább a buszpályaudvar melletti plázában vettük szemügyre. Ha meleg ételről van szó Litvániában, akkor bármit rendelsz, jó eséllyel krumpliból készült. Én egy gruzdinti koldūnai su mėsa, mocarela, kumpio ir svogūnų padažas, grietinė, krapai (sült gombóc hússal, mozzarella, sonka-hagymás szósszal, tejföllel, kaporral, by Google Translate)-t ettem a Cili Picában, teljesen meg voltam vele elégedve.

És jöjjenek a képek! Ha belekattintasz a galériába, akkor nagyobb felbontásban is:

Macskamúzeum: Žuvininkų g. 18, Šiauliai

Keresztek hegye: Kryžių kalnas, Jurgaičiai

Látogatás ideje: 2022. július 12.

Kapcsolódó bejegyzés: Jūrmala, Kemeri, Sigulda – kirándulások Rigából

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s