Füstölve érik az azori ananász

Tudtad, hogy Európában is vannak ananászültetvények? Igaz, egészen az Azori-szigetekig kell értük utazni.

A Portugáliához tartozó Azori-szigetek az Atlanti-óceán közepén találhatók. A legnagyobb szigeten, São Miguelen másfél évszázados hagyománya van az ananásztermesztésnek.

Az ananászt eredetileg dísznövénynek hozták a szigetre Közép- és Dél-Amerikából a 19. század elején. Az első ipari ültetvények 1860 körül jelentek meg.

A São Miguel-sziget az egyetlen hely a világon, ahol üvegházakban termesztenek ananászt, és pontosan ez az, ami megkülönbözteti az azori ananászt az összes többitől. Mára ez a kivételes gyümölcs a régió jelképévé vált, a világ minden táján elismert termény.

Az üvegházak téglalap alakúak, a tetőüvegezést hagyományosan fehérre festik. A hőmérséklet és a szellőzés szabályozására a felső részén található tetőablakokat használják. Az üvegház talaját két oldalt ágyásokra osztják, ezeket egy kövezett út választja el egymástól.

Az ananászok élettörténete egy kisebb üvegházban, az úgynevezett „estufim”-ben kezdődik. Az ültetés követően egy hónap elteltével jelennek meg a hajtások, majd hat hónap után ültetik a növényeket a következő üvegházba. Ezt a folyamatot hívják „végleges ültetésnek”.

Ezután a növények 12 hónapig ott maradnak, míg a gyümölcs szedhető nem lesz. A talajt gazdagon dúsítják fából és a Pittosporum leveleiből készült adalékkal. Ez elősegíti a növények növekedését, hozzájárul a megfelelő hőmérséklet biztosításához, és az ananásznak is egyedi ízt kölcsönöz.

Három-négy hónappal az „végleges ültetés” után történik a „füstölés”, az úgynevezett „fumo”. Ez a véletlenszerűen felfedezett technika egyfajta intoxikációként hat, és arra készteti az üvegházban lévő összes növényt, hogy egyszerre virágozzanak, lehetővé téve a gyümölcsök hatékonyabb betakarítását. Speciális edényekben leveleket égetnek az üvegház közepén található ösvény mentén, úgy, hogy a vastag füst kitöltse az egész üvegházat. A tetőablakokat csak másnap nyitják ki. Ez az eljárás – az évszaktól függően – körülbelül nyolc napig tart.

Az azori ananász növekedése körülbelül 18 hónapot igényel. A végeredmény az egész világon egyedülálló gyümölcs, amely ízében is különbözik a Föld bármely más táján termett ananászoktól!

A közel 100 éves Augusto Arruda ültetvény az egyetlen olyan ültetvény a szigeten, amely a turisták előtt is nyitva áll. Itt lehetőségünk nyílik első kézből megismerni az ananásztermesztés összes fázisát, megkóstolni a mézédes azori ananászt meg a belőle készült termékeket – és persze fotózni.

Az ültetvény címe: Rua Dr. Augusto Arruda, Fajã de Baixo, 9500-454 Ponta Delgada.

Látogatás ideje: 2019. február

Kapcsolódó bejegyzés: Más dimenziók

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s