Csongrád – Belsőváros a város szélén, szecessziós ragyogás és a fahíd moraja

Ha 40 fok van Pesten, miként az 2021 augusztusában volt, akkor fel kell ülni az első bármire, ami vidéki vízpartra visz. Na, így voltam Csongrádon.

Csongrád ősi magját hívják Belsővárosnak, a Tisza kanyarulatában. A centrum az idők során áthelyeződött, a 18-19. századi halászok, hajósok, kubikosok házainak egy része viszont megmaradt, olyannyira, hogy ma szinte élő múzeum. Nem skanzen, hanem rendesen lakott utcák, a wiki szerint az Alföld egyetlen település méretű műemléki együttese.

A Tiszán a Körös-torokkal szemközt jókora szabadstrand, ami tök jól felszerelt, tiszta, és már 400-ért adnak lángost.

Följebb a Fahíd talán a legbizarrabb híd, amit Magyarországon valaha láttam. És hallottam. Messzire elhallatszik ugyanis a zörgés, amikor egy-egy autó áthalad (elsőre nem is hittem, hogy van rajta autóforgalom… jégzajláskor meg nagyobb áradás esetén azért le szokták zárni… 😁).

A hidat 1896-ban Esztergomból vették meg a nagyrétiek, mert elegük lett abból, hogy nem tudnak csak úgy átjönni a városba a túlpartról. Leúsztatták a darabjait Titelig (ott folyik bele a Tisza a Dunába), aztán fölhúzták ide. Nem csodálkoznék, ha jó pár része még az eredeti lenne.

Ez a szecessziós, kissé nemzeti romantikus épület pedig a Batsányi János Gimnázium:

Látogatás ideje: 2021. augusztus

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s