Csongrád – Belsőváros a város szélén, szecessziós ragyogás és a fahíd moraja

Ha 40 fok van Pesten, miként az 2021 augusztusában volt, akkor fel kell ülni az első bármire, ami vidéki vízpartra visz. Na, így voltam Csongrádon.

Csongrád ősi magját hívják Belsővárosnak, a Tisza kanyarulatában. A centrum az idők során áthelyeződött, a 18-19. századi halászok, hajósok, kubikosok házainak egy része viszont megmaradt, olyannyira, hogy ma szinte élő múzeum. Nem skanzen, hanem rendesen lakott utcák, a wiki szerint az Alföld egyetlen település méretű műemléki együttese.

A Tiszán a Körös-torokkal szemközt jókora szabadstrand, ami tök jól felszerelt, tiszta, és már 400-ért adnak lángost.

Följebb a Fahíd talán a legbizarrabb híd, amit Magyarországon valaha láttam. És hallottam. Messzire elhallatszik ugyanis a zörgés, amikor egy-egy autó áthalad (elsőre nem is hittem, hogy van rajta autóforgalom… jégzajláskor meg nagyobb áradás esetén azért le szokták zárni… 😁).

A hidat 1896-ban Esztergomból vették meg a nagyrétiek, mert elegük lett abból, hogy nem tudnak csak úgy átjönni a városba a túlpartról. Leúsztatták a darabjait Titelig (ott folyik bele a Tisza a Dunába), aztán fölhúzták ide. Nem csodálkoznék, ha jó pár része még az eredeti lenne.

Ez a szecessziós, kissé nemzeti romantikus épület pedig a Batsányi János Gimnázium:

Látogatás ideje: 2021. augusztus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s