Matera egy csoda! Ahol a legutóbbi James Bond filmet forgatták

A dél-olasz kisváros, Matera nem először tűnik fel a filmvásznon. Mel Gibson itt forgatta A passiót, Timur Bekmambetov a Ben-Hur 2016-os verzióját, tavaly pedig a legújabb James Bond film, a No Time To Die jeleneteit vették fel a 7000 éves múltra visszatekintő településen.

Matera ráadásul a 2019-ben Európai Kulturális Főváros is volt.

A város nevezetessége a Sassi di Matera, azaz a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek.

Helyi kalauzom, Rocco Turi szociológus és újságíró itt, Materában végezte az egyetemet. Pár évtizedes kihagyás után visszatérve lenyűgözve tapasztalta, micsoda élet van itt. Mint mondja, annak idején senki se törődött igazán a páratlan történelmi értékkel, turisták sem jártak ide, csak a helyi fiatalok bandáztak az elhagyott barlanglakásokban.

Egy kicsit Olaszország szégyenének is számított ez a hely, hiszen még az 1960-as években is sokan éltek a komfortmentes, közművesítés nélküli, mészkőbe vájt otthonokban.

Sassi di Matera városrész 1993 óta tartozik az UNESCO Világörökségéhez, de a köztudatba igazából azt követően került be, hogy Mel Gibson itt találta meg a tökéletes helyszíneket a 2004-ben bemutatott A passió c. filmje forgatásához.

Elnézve a városka kanyargós, szűk utcáit, egészen érdekes lehetett itt felvenni a No Time To Die autós üldözéses jeleneteit. Ez az utolsó James Bond film, amiben Daniel Craig játssza a főszerepet.

Murgia Timonét (amely A passióban a Golgota-hegy volt) Sassi di Materától mély szurdok, a gravina választja el. A vadregényes környezetben barlangok egész sora húzódik. Több közülük szent hely, sziklakápolna. Erről az oldalról páratlan kilátás nyílik az óvárosra.

Látogatás ideje: 2019. november

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s