Kirándulások valószerűtlen tájakon, Magyarországon

Három hazai úticél. Az a közös bennük, hogy ezeken a helyeken túrázva az az érzése támad az embernek, mintha nem is evilági helyeken bolyongana. Földtani és természeti különlegességek az ország három különböző pontjáról.

GÁNTI BAUXITBÁNYA

Séta a Marson. A Vértes hegységben, Gánt határában található bauxitbányát 1926-ban nyitották meg, 1988-ig működött. A terület ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, és a Bauxitföldtani Park részeként látogatható. Van itt tanösvény is, amely bemutatja a bányászat történetét és a terület geológiai értékeit. Az útról a másik irányba letérve viszont egy vad területet járhatunk be, ahová bármikor szabadon be lehet menni.

A gánti bauxitbánya fénykorában Európa legnagyobbja volt a maga nemében. A kitermelés során számos érdekes földtani képződmény került felszínre. Az egész környék vörös színű, köszönhetően a bauxitban található vasoxidnak.

KAZÁRI RIOLITTUFA

Nógrádban, Kazár mellett egy egészen másfajta geológiai képződmény figyelhető meg: a riolittufa földfelszíni megjelenése. A riolit az egykori vulkánkitörésekkor került a felszínre, tulajdonképpen megdermedt lávamaradék.

A kazári riolit 20 millió éves, egy hektárnyi területen látható, és fű se nő rajta. Ilyesmit legközelebb csak Törökországban, Kappadókiában lehet látni.

TATAI FÉNYES TANÖSVÉNY

Az egész lápvidék igen sejtelmes hely, de legtitokzatosabb forrása az Erdei-forrás, aminek hosszú ideig csak sejtették a létezését, hiszen nem sokan merészkedtek idáig a láperdőn keresztül. Néhány nagy és több tucat kisebb forrásból naponta kb. 2400 köbméter karsztvíz tör itt fel a mélyből, ráadásul meleg (20-22°C), így télen se fagy be.

Az égerfáknak ennyi forrástevékenység kicsit már sok: a meglehetősen gyorsan (évente átlagosan 1-2 méterrel) emelkedő karsztvízben a fák jelentős része gyakorlatilag megfullad.

Nem úgy a nutria, alias hódpatkány, aki itt boldogan él, mint hal a vízben. Lubickol, mondhatni vígan fürdőzik, már csak azért is, mert a Fényes élménytava pár évtizeddel ezelőtt még strandmedence volt. A tanösvény létrehozásakor alakították át természetesnek tűnő tóvá, amit tavirózsák és más vízinövények tesznek vadregényessé. A függőhíddal és tutajhúzási lehetőséggel amolyan átmozgató pontnak is számít, részint egyik partól a másikra, részint meg a testet is átmozgatja, amint az a videó végén látható.

A tatai Fényes Tanösvény zárt területen található, csak nyitvatartási időben (9-19:00), belépőjeggyel (2023-ban 2000 Ft a teljes árú, 1500 a diák és a nyugdíjas) látogatható. További információk a tanösvény oldalán.

Hozzászólás