Lebegés a rózsaszín végtelenben

Szeretnél fürdőzni egy rózsaszín tóban? Barbie-strand a valóságban is létezik! És közelebb van, mint gondolnád: Bulgáriában, a népszerű nyaralóhelyek közelében találjuk. Íme, a “bolgár Holt-tenger” – pink sós tó a Fekete-tengernél, Burgaszban.

Burgasz egyik legváratlanabb meglepetése a pink sós fürdő. Sok utazási oldalon megcsodálhatjuk a mexikói vagy ausztrál rózsaszín tavakat, pedig Európában is találkozhatunk ilyen szemet gyönyörködtető látvánnyal, amit a saját bőrünkön is megtapasztalhatunk. S(z)ó szerint.

a kép jobb szélén a fehér kupac színtiszta só, az már a sólepárló területe

Az Atanaszovszko-tó (Атанасовско езеро) hatalmas területen fekszik a városközponttól északra, a repülőtér irányában. Változatos élővilágáról is ismert, természetjárók kedvelt túracélpontja, de tartogat mást is. A tengerpart tőszomszédságában komoly sókitermelés folyik: az Atanaszovszko-tó lepárlói évente 40 000 tonna sót adnak, ami a maga nemében a legnagyobbnak számít Bulgáriában. A telep melletti sós állóvizek egy részén alakították ki a szabadtéri gyógyfürdőt.

Miért érdemes eljönni ide?

Fürödni! Sőt, lebegni! Már a gyönyörködésen és fényképezésen túl. A víz annyira sós, hogy minden gond nélkül fennmaradsz a felszínén, akkor is, ha egyáltalán nem tudsz úszni. A sós fürdők világszerte népszerűek, mivel a magas nátrium-klorid tartalmú víz gyulladáscsökkentő hatású, segíti a sebgyógyulást, fertőtlenít és jó hatással van a bőrre. Azonban egyszerre 20-30 percnél többet nem ajánlott a vízben időzni – helyenként sósabb, mint az igazi Holt-tenger!

Ezenkívül itt még fekete iszappal is szokás bekenni magad, majd a napon kérgesre száradni, csak utána lemosni az egyik szélső tavacskában – vagy rögtön a tengerben, ami gyakorlatilag pár lépés. Masszázs is van. Ami viszont nincs bent a területen: öltöző, wc vagy zuhany (ezeket a kávézónál lehet találni, a bejáraton kívül, szóval a felszereltség kissé fapados). A beugró 2023-ban 5 leva.

Miért rózsaszín a víz?

Teljesen természetes oka van: a pinkség az ultrasós vízben élő parányi sórákoknak (Artemia) köszönhető. A sórákok szerte a Földön megtalálhatók, leginkább az olyan sós tavakban, ahol magas a sókoncentráció magas, fokozott az algaképződés fokozott, viszont csak kevés a ragadozó, vagy egyáltalán nincs is.

Hol található pontosan?

A rózsaszín fürdőhelyet Bulgáriában, Burgasz határában találjuk, a „medencék” az Atanaszovszko-tó részét képezik. A Fekete-tenger partján fekvő nyaralóváros központi strandjának szélétől kb. fél órányi séta, illetve jár ide egy dotto(kisvonat)féle, a jegy 3 leva. Egyéb tömegközlekedés nincs, de népszerű a kerékpározás, van kiépített bicikliút végig a parton, jó ötlet lehet Burgaszban bringát bérelni. Autóval is megközelíthető.

Látogatás ideje: 2023. szeptember

Hozzászólás