Kirándulások Veszprémből: Úrkút és Baláca

Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, egyébként meg pont megfelelő helyen van ahhoz, hogy szinte bármelyik irányba elindulva jó túrákat lehessen tenni a környékén. Most két opciót emelnék ki.

Az úrkúti őskarszt

MitaKARSZTeitt? MANGÁNügy! Úrkút a Bakony déli részén, Ajka közelében keresendő. A mangánércet célzó külszíni fejtésnek köszönhető, hogy szurdokszerű őskarszt napvilágra került. A sziklafalak a Csárda-hegy oldalában egyedülálló természeti látnivalót alkotnak, amely egy 1 kilométeres, 6 állomásból álló tanösvényen járható körbe.

A mai Bakony területe hajdan trópusi éghajlaton feküdt. A jurában még tenger hullámzott itt, ennek üledékeiből alakultak ki a máig látható kőzetek. A krétában a tenger visszahúzódott, elkezdődött a karsztosodás. A felszínt ezután agyagos, szenes üledékek fedték be, megőrizve a kialakult formációkat az erodálástól. A karszt csak 1920-tól kezdődően került felszínre, amikor elkezdődött a mangánbányászat. A terület 1951 óta védett.

Balácapuszta, Villa Romana

Mozaikokkal teli 2000 négyzetméteres villa, padlófűtés, saját fürdőház, szolgahadak, önellátó gazdaság. Nem holmi római Lölőé volt, hanem egy Pannóniában letelepedett veterán légiósé.

✨ The Ancient Fancy Style Of Living ✨

Az egykor nagyszabású római villagazdaság területén a 20. század eleje óta tartanak a feltárások. A rekonstruált főépületen kívül egy kőtárnak berendezett rész is látogatható, itt az egész megyéből előkerült szobrok, sírkövek s egyebek vannak kiállítva.

Baláca hivatalosan Nemesvámos külterülete, de szerintem közelebb van Veszprémfajszhoz, mindenesetre van saját buszmegállója is. Nyitva tavasztól őszig, erről és egyéb praktikus infókról a Magyar Nemzeti Múzeum oldalán lehet tájékozódni, mivel pár éve annak a tagintézményeként működik.

Plusz 1: városi felfedezőtúra Veszprémben

Mert ez egy olyan város, ahol a központban is lehet túrázni, végig lehet menni például a Séd völgyében a Kolostorok és kertek sétaúton. Veszprém látnivalóira ebben a cikkben sokkal jobban nem térnék ki, kivéve néhány apróságot. Szó szerint.

Kolodko Mihálynak három miniszobra van Veszprémben: Ernő, az őr (a Hősök kapujánál), LeoNóra (a vár alatt, a Labirintus kerteknél), és Ödön, az utcazenész (a Kossuth Lajos utcában ül a bőröndjén).

És meg ne feledkezzünk persze a medveállatkáról, aki a valóságban szabad szemmel alig-alig észlelhető, andezitszoborként annál nagyobb. A Dubniczay-palota kertjében áll, alkotója Martin Henrik.

Gvendolin Tódor medveállatka számára ez a nap is úgy kezdődött, mint a többi. Savban fürdőzött, gammasugárzásban napozott, lefagyasztatta, majd felforraltatta magát, végül szűznemzéssel szaporodott egy ízeset. Aztán délután 2-kor nyilvántartásba vették – abba belehalt.

Tipp: Annak örömére, hogy Veszprém most Európa Kulturális Fővárosa, a nagyrendezvényekre 2023 forintos retúr vonatjeggyel lehet utazni, bárhonnan az országból.

Idén még ezekre az eseményekre érvényes a kedvezményes jegy: Balaton Wine and Gourmet (szeptember 21-24.), Jazz Fesztivál (november 16-19.), részletek a MÁV-nál.

A veszprémi programokról itt lehet tájékozódni: veszprembalaton2023.hu

Hozzászólás