Azúr az úr Gozón

Málta kisebb szigete, Gozo (Għawdex) komppal közelíthető meg. Ha odafelé nem tudsz jegyet váltani, az teljesen rendben van, csak visszaúton szednek pénzt. Örökre ott maradsz? Ingyen volt az út! A Ċirkewwa (Málta) és Mġarr (Gozo) között közlekedő kompról minden lényeges tudnivalót megtalálsz itt.

Útközben láthatjuk Cominót, a még kisebb szigetet, ami főleg a strandolók körében népszerű, de lakható is, mert van rajta szálloda. Hajóval, csónakkal lehet idejutni.

A komp Gozo szigetén Mġarr kikötőjébe áll be. A helyi buszok az épület előtt várják, hogy folytassuk utunkat.

Rabat a sziget közepén van, és nem összekeverendő a Málta szigetén található másik Rabattal. Ott Szent Pál, itt Szent György kultusza erős.

A várost mondhatjuk közlekedési csomópontnak, de azért nem kell se veszett nagy forgalomba, se milliónyi járatra számítani. Mindenesetre innen indul az a busz, amivel indulunk tovább Dwejra irányába, a csodás csipkés kőszirtekkel tarkított tengerparti túrahelyre.

Amiről lemaradtunk (pár évvel): az Azúr ablak egy 28 méter magas, természetes boltív volt a Dwejra-öbölben, és a sziget egyik fő turisztikai látványosságának számított egészen 2017. március 8-áig, amikor egy viharban összeomlott. A sziklaképződmény tengerből kiemelkedő oszlopát vízszintes födém kötötte össze a parti sziklával, már eleve egy összeborulás eredménye volt, egy tengeri barlang beomlásával jött létre, valószínűleg a 19. század folyamán. A természetes erózió aztán végleg végzett vele, de a turisták még mindig odajárnak fotózni a hűlt helyét.

A csodák temploma”, a Ta’ Pinu Nagyboldogasszony szentélye helyén már a 16. században állt egy kápolna. A mai templomot a XX. század első felében emelték.

Az 1931-ben megnyitott Ta’ Pinu Szűzanya szentélyt azért nevezik „a csodák templomának”, mert sokan imádkoznak itt a Boldogságos Szűz Mária közbenjárásáért, majd, ha elégedettek az eredménnyel, visszatérnek, hogy bizonyságot tegyenek imáik meghallgatásáról. A fogadalmi felajánlások szó szerint beborítják az oltár melletti falakat.

Gozón járva érdemes beiktatni a Ġgantija nevű megalitikus templomromot Xagħra határában. Az évezredekig eltemetett építményt az 1770-es években találták meg újra, és ma az UNESCO Világörökség része, több hasonló máltai komplexummal együtt. A megalitikus templomokról az útibeszámoló 1. részében írtam.

Máltán könnyű hízni. Mutatom, miért. Itt van mindjárt a legnépszerűbb street koszt, a pastizzi. Ez egy hagyományos sós péksütemény, általában ricottás vagy currys-borsós töltelékkel készül.

Másra is emlékeztet az alakja? Elárulom, nem (csak) a te fantáziád piszkos – a pastizz jelent p*nát is.

A másik laktató nasi a qassatat. A pastizzihez hasonlóan ez is egy nem-diétás péksüti, ez is töltött, és a ricottás verziója a leggyakoribb.

Látogatás ideje: 2021. december

A máltai útról szóló 1. cikket ITT találod.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s