Tiszta udvar, csendes ház

Majkon járunk, a kamalduli remeteségben.

Az introvertáltak mennyországa a hely, a hajdan itt élt, némaságot fogadott szerzetesek évente csak kétszer három napon beszélhettek. A kamalduli rend a 18. században talán ha 50 évig működhetett az országban, aztán II. József őket is szétkergette. A csöndjük itt maradt.

A létszám csúcsidőben sem volt túl nagy, hiszen cellaházanként egy remete lakott, így aztán maximum tizenheten élhettek egyszerre a kamalduli remeteségben.

A cellaházakkal körülvett templomba belecsapott a villám, de a tornya megmarad. Ide fel lehet menni, sőt, a harangot is meg szabad kongatni. Füldugó nélkül nem ajánlom.

A kastélyban az Esterházy család történetével meg persze a korabeli főúri élettel ismerkedhetünk. Az Esterházyak közül Majk kapcsán Móricot emelném ki, azt a gróf Esterházy Móricot (1881 – 1960) aki Magyarország miniszterelnöke is volt – két hónapig… 1917-ben volt ez, itt találtok róla infókat.

Majkpuszta megközelítése tömegközlekedve nem egyszerű, de nem is lehetetlen, Tatabányáról, Komáromból vagy Oroszlányból van esélyed érkezni busszal. A remeteség Budapesttől 70 km-re található, az M1-es autópályán Tatabánya érintésével 1 órás autóút. Székesfehérvártól 45 km-re, Győrtől 70 km-re.

Jegyárak (2023. februári adat): felnőtt 3 000 Ft, kedvezményes jegy (nyugdíjas, diák, minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő) 1 500 Ft.

A kastélykártya itt is érvényes, 20 százalék kedvezmény jár vele.

Nyitva hétfő kivételével minden nap, nyáron (április 1. és október 31. között) 10-től 18 óráig, télen 9-től 17-ig.

Látogatás ideje: 2022. október 19.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s