Egri kóstoló: a maklári rétes

A pandémiás időkben folytatott lassú utazásom részeként 2021-ben laktam Egerben is. A Maklári hóstyában vettem ki egy hónapra egy apartmant.

A hóstyák Eger városrészei, a szó a németből ered, és a Nyesten elég jó leírást adnak a név eredetéről. Ennek értelmében a hóstya nem a Hoch-, hanem a Hofstadt lefolyománya, ilyen értelemben tehát nem fölsővárosi, hanem udvarházlakó lettem, mondhatni, udvaronc… sag schon!

A maklári elnevezés meg egy közeli település nevéből jön, az oda vezető út környékén van a Maklári hóstya. Makláron valahogy sosem jártam, pedig majdnem a szomszéd falu, tizenpár kilométerre Egertől délre. A Maklár név eredetéről nagyjából annyit tudunk, hogy az első írásos alakja Moklar volt, amely feltehetően a csagatáj eredetű maq (dicséret) és a többes számot jelző -lar utótagból ered. A csagatájt mindenki keresse ki egyedül.

Hanem! The maklári rétes is a thing!

Vajon miért van az, hogy a Google érdemben nulla találatot ad ki a maklári rétesre? Ennyire titkos a recept? Miközben Egerben, a környékbeli utcákban folyvást szembejött velem a kiírás: MAKLÁRI RÉTES KAPHATÓ!

Ez csak azt jelentheti, hogy valami unikális helyi gasztronetovábbról van szó, ahogy Gyulakeszi 30 kilométeres körzetében köztudomású, hova kell menni velős pirítósért, vagy ahogy egy szombathelyinek a világ túlvégén se ejtheted ki a szádon azt, hogy toronyi kenyér, anélkül, hogy össszefutna a nyál a szájában… ilyesmit gyanítottam én a maklári rétesről.

És nem tévedtem. A receptre azért nincs találat, mert nem egy konkrét ételt jelöl a megnevezés. Van meggyes, túrós, mákos… A meggyes meg a túrós tesztelése után elmondhatom, helye van az elismerő csettintésnek, ezek bizony nagyon durván finom és nagymama sütötte jellegű dolgok.

Ki ne hagyjátok, ha Egerben jártok! Vagy Makláron.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s