Kultúrák kereszteződései, avagy Bécs toronymagasan vezet

Míg a budapestiek nagy részéből jelentős ellenérzéseket váltott ki a MOL-torony megépítése a Lágymányosi-öböl partján, addig Bécs 22. kerületében egész városrészt képeznek a felhőkarcolók, a vasbetonból emelt, csillogó üvegfalú iroda- és lakóházak tömbjei. (Hasonló negyed van Pozsonyban is.)

A 2014-ben átadott, 250 méter magas DC Tower 1 Bécs legmagasabb háza, egyben második legmagasabb építménye. Tervezője Dominique Perrault francia építész. Ami megelőzi, az is csak 2 méterrel nyúlik följebb: a Donauturm, amely itt áll a szomszédban, a Donaupark közepén.

A császárváros központja felől a Reichsbrückén érünk át Donaustadtba. Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek épületei, a hozzájuk kapcsolódó lakóparkkal képezik Donau City-t.

A metró Donau Citynél a föld felett száguld, a bejáratánál pedig megfér egy orosz nyelvű emléktábla is, vörös csillagostul. Így aztán a helyi metrómegállóban is érdemes megállni körülnézni:

Az égbe törő üvegpaloták tövében régimódi kis épület: egy templom. Ez a Koptische Markuskirche, a koptok legrégebbi temploma Bécsben, és sokáig az egyetlen is volt. Az épületet 1917-ben emelték Otto Prutscher tervei alapján. Ekkor szükségtemplomként funkcionált az orosz hadifoglyok számára.

Az 1970-es évektől az itt dolgozó ENSZ-hivatalnokok használták, a hangsúly pedig lassan a koptok irányába helyeződött át, akiknek nem volt más templomuk, cserébe lettek már ötezren a 90-es évekre. (2004-ben adták át az új, jóval nagyobb kopt templomot, szintén a 22. kerületben.)

Ha meg a másik irányba (észak felé) megyünk tovább a Donauparkból, pár perc sétával elérjük azt a mecsetet, amely 1975 és 1979 között épült Fejszál szaúdi király megbízásából. (A király nem érte meg az eredményt, még 75-ben meggyilkolta egyik unokaöccse.)

A minaret 32 méter magas, a kupola átmérője 20 méter. Az impozáns komplexum nem csak mecset, hanem az iszlám kultúra ápolásának központja is az osztrák fővárosban, az Islamisches Zentrum Wien, látogatható, csak be kell regisztrálni.

A Leopolsbergen túrázva pedig ez a látvány terül el a szemünk elé:

Az utsó képnél meg külön felhívnám a figyelmet a photobomber cinkére! 🤩

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s