Bildein? Picture on!

Ha jól számolom, ez lesz a 10. picture on fesztivál, amin részt veszek. 2011-ben voltam először, aztán minden évben (újságíróként, ill. egyik évben zenekari szervezőként) – csak ugye a covid miatt 2020-ban és 21-ben elmaradt. Bezzeg idén odacsaPUNK!

Wallis Bird idén is jön

Az ideivel kapcsolatban a legfontosabb friss infó, hogy

a magyar pinkarockereknek van félretéve 12 db kedvezményes bérlet a telt házas fesztiválra, 89 euró helyett 15.000 forintért. Ezekhez regisztrációval lehet hozzájutni a szombathelyi Pianho hangszerboltban augusztus 9-étől. Hajrá, puszik, s ott tali! 🙃

Ki a Pinka vizét issza, vágyik annak szíve Wossa…

Egyébként pedig ez várható: a hagyományoknak megfelelően augusztus második hétvégéjén a 350 lelkes határmenti falucska fergeteges fesztiválhelyszínné alakul. Közel 30 fellépő, és a szokásos tarka program.

2022-ben is lesz Uhudler-színpad az almáskertben chillout-hangulattal és a mainstreamre fütyülő zenekarokkal, nagyszínpad a templomtorony tövében, a strandon pinkaparti felolvasóparti Ausztria nívódíjas színészeivel, a hagyományos és kétségkívül néha elég hangos sátortábor mellett „nyugis” kemping Pinkával és madárdallal, és idén is minden bizonnyal kifogy a pincéből az uhudler, nem is beszélve a szervezők által külön a fesztiválra készített Indian Pale Ale-ről, erről az uhudlerrel ízesített sörkülönlegességről.

Röviden: a picture on egy fantasztikus két és fél napos fesztivál egy határmenti burgenlandi falu kellős közepén, síppal-dobbal-pinkarockal, Szombathelytől alig 20 kilométerre, Bildeinben, azaz Beleden, két beszédes nevű falu, Pornóapáti és Szentpéterfa között. Ezen a helyen, a Pinka partján csak jó lehet a buli…

Mindez méltó keretet ad a 20 éves szülinapi ünneplésnek, amit a pandémia miatt kétszer már kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők.

A fellépők pedig az elmúlt két évtizedhez hasonlóan ezúttal is a könnyűzene teljes spektrumát felölelik. Az amerikai punk-rock legenda Anti-Flag, a német fúvós-hangulat-generátor Moop Mama, az ír dalszerző és előadó Wallis Bird és az osztrák indie-pop-banda, a Buntspecht már hónapokkal ezelőtt elfoglalta helyét a közreműködők között.

Nemrég pedig az önkéntesekből álló szervezőcsapat közzétette a (csaknem) teljes listát, amin egy igazi születésnapi partyhoz méltóan régi ismerősöket is köszönthetünk. Például Marla Glenn, amerikai soul-énekesnőt, a 40 éve elnyűhetetlennek bizonyuló rock-őskövület New Model Armyt, vagy a Subways rock’n’roll királynőit.

Az osztrák zenei szcénából is kimazsolázták a szervezők a javát: szerepel a listán a ska-buli-csapat Gnackwatschn, az indie-surf-trio DIVES, és az idők során kultzenekarrá nemesedett Rucki Zucki Palmencombo. Friss rockot hoz a színpadra az Igel vs Shark és lágyabb dallamokat az AKADIA. A picture on fesztivál továbbra is szívén viseli a helyi, burgenlandi zenészek támogatását, ezért aztán fellép a Monokay, a Sterz és a Lurch is.

A fesztivál természetesen elképzelhetetlen magyar zenekarok nélkül. Az ingyenesen látogatható csütörtök esti nyitóbulin lép fel a folk-ska-punkot toló Gypo Circus, a fesztivál két napján a nagyszínpadon pedig a kőkemény metálbanda a Nest of Plagues valamint a különleges „köcsög-metállal“ virító szombathelyi kötődéssel is rendelkező ZPZ.

Az elengedhetetlen fúvószenekari örömködés sem maradhat el: az Eberaui Zenei Egylet és a világ egyik legkisebb fúvószenakara, a Zahoracka Banda fújja majd a talpalávalót. Ugyancsak kötelező elemként ismét találkozhatunk az After-Show kiváló DJ-ivel: Ewald, Jörg és Søren cserélgetik majd a lemezeket.

Végül, de nem utolsósorban – mivel egy szülinapi buli elképzelhetetlen meglepetés nélkül: a szervezők ajándéka a közönségnek egy osztrák meglepetés-headliner zenekar!

A szervezők még egy kis meglepetést készítettek elő a magyar pinkarockereknek:

12 db rendkívül kedvezményes bérletet kínálnak a 2 éve telt házas fesztiválra, 89 euro helyett mindössze 15.000 forintért. Ezekhez regisztráció fejében lehet hozzájutni a pianho hangszerboltban augusztus 9-től.

Regisztrálni a pictureontix@gmail címen lehet, a levelek beérkezési sorrendje alapján értesítik a szervezők a szerencséseket. Egy fő legfeljebb két bérletért regisztrálhat.

A részletes program és minden információ megtalálható a fesztivál honlapján:

www.pictureon.at

nyitóbuli: csütörtök, 2022. augusztus 11.

Igel vs. Shark (AT) • Gypo Circus (HU) • Akadia (AT)

péntek, 2022. augusztus 12.

Marla Glen (US) • New Model Army (UK) • Moop Mama (DE) • The Subways (UK) • Steaming Satellites (AT) • Kerosin 95 (AT) • DIVES (AT) • Monokay (AT) • Sterz (AT) • Nest of Plagues (HU) • DJ Ewald (AT) • DJ Søren Appel (AT) • Musikalischer Dorfspaziergang

szombat, 2022. augusztus 13.

MEGLEPETÉS-HEADLINER (at) • Anti-Flag (US) • GReeeN (DE) • Wallis Bird (IRE) • The Incredible Staggers (AT) • Buntspecht (AT) • Rucki Zucki Palmencombo (AT) • Alicia Edelweiss (AT) • Kurt Razelli (AT) • Gnackwatschn (AT) • ZPZ (HU) • Lurch (AT) • DJ Jörg (AT)

+ Lesung „Anschiffen“ / Pinka-parti felolvasóparty: Christoph F. Krutzler, Gerald Votava és Oliver Welter

A korábbi években termett picture on fesztiválos beszámolóim itt meg ott vannak az internetekben, hirtelenjében ezeket találtam meg:

Nazareth interjúm az osztrák BVZ-nél:
https://images.app.goo.gl/herP2c47j2VdsY7c6

Ez elég emlékezetes este volt, mert a Nazareth menedzsere odaszólt, hogy OK az interjú, de nem a fesztiválon, hanem a szállásukon, egy 5 csilis wellnesshotelben, kb. 40 km-re. Persze, mindez az utolsó pillanatban derült ki. Szasza kölcsönadta a kocsiját, én azzal átrongyoltam a vaksötétben, mellékutakon, hevenyészett dzsípíesszel a szállóba, fölvettem az anyagot magyar újságíróként angolul az osztrák lapnak, majd húztam vissza, a szélvédőn büszkén feszítő po staff felirattal… ezen a környéken csak nem hátráltat senki… még a végén elkérik a jogsimat, ami vagy öt éve lejárt… s túl két koccintáson…

Bildein határában valóban ott álltak a yardok, de nem hogy nem kértek semmit, hanem előreengedtek. Azt hiszem, a másfél négyzetméteres picture on fesztiválos matrica a kocsin, az is sokat segített… ezúton is köszi és puszik!

https://www.alon.hu/bildein-picture-fesztival/legjobb-fesztival-kornyeken-ilyen-volt-picture-2014-kepsorozattal

Jimmy Cliff is szóba állt velem valamelyik évben 🙃

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s