Ami szép, az szép: Bánffyhunyad cifra palotái

Látványosságok, amelyek erősen kilógnak Erdély nevezetességeinek sorából: a legújabbkori, de mára már legendásnak számító palotákat nem lehet nem észrevenni útközben, Nagyváradról Kolozsvár felé tartva, amint beérünk Bánffyhunyad, román nevén Huedin városába.

Kitettem ezeket az útközben készült képeket, ill. ezt a félperces videót a Facebookra, de nem írtam mellé mást, csak amit a fenti címben is: ami szép, az szép.

Ismerőseim egy része érdeklődött a paloták történetéről, mások korábban hallott dolgokat kommenteltek, és voltak, akik személyes tapasztalataikat osztották meg.

A gazdag, de még inkább annak látszani akaró roma épülettulajdonosokról és palotáikról félinformációk garmadája kering, amint az gyorsan kiderült. Nézzük, mit hozott össze a közösségi tudat:

“Valaki egyszer azt mesélte, hogy kaptak egy csomó pénzt a templom bádogtetejének cseréjére, amit mind el is költöttek, az egész falura. Vagy így van, vagy nem.” * “A tető a lényeg, a tető van mindig a legelőbb kész, az mindig a legcsicsásabb. Itt már egész sok van készen.”

“A tulajdonosok meg hátul a putriban, mert a házba a lábukat be nem teszik – tudnak, amit tudnak!” * “Mellette laknak sokszor buszokban, meg mögötte viskókban…”

“A tulajdonosok piramisjátékot csináltak Romániában. Amíg jött a pénz, erre költötték. Aztán összedőlt a mutatvány, és csomó embert elvittek a börtönbe. Azóta így áll. Kb. 20 éve…” * “Nem állnak így, egy csomót halad nagy részük. Angliában dolgozó romák építik ezeket, egymásra licitálva.” (Én is így tudom, és valóban vannak szemmel láthatóan frissen elkészült paloták is.)

“Itt mennyire szabad kiszállni, nézni? Be lehet menni valahova?” * “Bemenni??? Még a ház előtt megállni sem tanácsos! Mi egyszer (négyen egy kocsiban) bementünk egy kis utcába… majdnem kiszedtek bennünket a kocsiból! Örültünk, hogy ép bőrrel megúsztuk! Túlnyomó többségük román (oláh) cigány.” (Szerintem ennyire azért nem gáz a helyzet.)

“Nekem tetszik. Miért ne építhetne palotát valaki, ha arra vágyik, és van rá pénze?” * “Nagyon szép bádogosmunkák, imádom őket.” * “Kiadtak egy albumot is a cigánypalotákról, Castello a címe”.

Az Index 2017-ben még megbízható volt egészen, ott jól bemutatják ezt a sokmilliós miliőt:
https://index.hu/nagykep/2017/10/30/ciganypalotak_banffyhunyad/

Látogatás ideje: 2022. július

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s