Nini, Rimini! Bikini meg Fellini

Riminiről jobbára az a kép él a fejünkben, hogy vérbeli nyaralóhely, egy bazi nagy Siófok a tengernél. Ez így igaz, ugyanakkor Rimini jóval több ennél, még ha a tipikus olasz macskaköves sikátorok hiányoznak is.

Vannak cserébe nagyon élhető terek, és római kori emlékek is, pl. a híd, a 2000 éves Ponte di Tiberio. Nem ez az egyetlen antik építmény, ami fennmaradt Ariminumból, ott van még többek között a helyi diadalív, az Arco di Augusto is. Mindez kiegészülve az elmúlt századok építészetével, meg mai korban hozzáadott architekturális fricskákkal egyértelműen előrevetíti, hogy nagyot tévedtél, ha csak átutazóba érkeztél a városba… 😀

Számtalan színes kis ház, hallal teli kisvendéglők sora, biciklik, csónakok, matrózélet, ÉLET. És legfőképp: a kultúrélet.

Számomra az abszolút highlight a Fellini Múzeum volt, ami több helyszínes történet. Fellini Riminiben született 1920-ban, itt telt a gyerekkora, aztán tizenhét évesen nekiindult, előbb Firenzének, majd Rómának, és vele a világhírnévnek. Rimini a végeláthatatlan strandjával elég jól berögzült neki, újra meg újra visszaköszönt alkotásaiban.

A Fellini Múzeum bejárását a Castel Sismondóban jó kezdeni, itt van a java, számos relikvia a klasszikus Fellini-filmekből, meg mellé kiválóan megidézve az atmoszféra.

Személyes kedvencem Fellini Rómája, azon belül is a vatikáni divatbemutatós jelenet – és ennek itt külön termet szenteltek!

Minden múzeumnak ilyennek kéne lennie, a dögunalmas tárlók helyett kreatív tartalommal feltöltött tereknek, engedve, hogy játsszunk kicsit az ódon falak közt a technikával.

A kult-tour a szomszédos Piazza Malatestán folytatódik az arany körrel, ami egy cirkuszi porondot jelképez. Kicsit továbbsétálva ott A RINOCÉROSZ, meg a Palazzo del Fulgorban az interaktív kiállítás folytatása.

A teljes árú belépő 2022-ben 12 euró, a kedvezményes 8, a nyitvatartási idő főszezonban (jún. 1. – aug. 31.) már erősen bővül (hétfő kivételével 10-19.00-ig, ill. szerdánként és péntekenként 21-23.00-ig is). Nekem 2 óra szűkösen volt csak elég a látogatásra, igazából sokkal hosszabban el tudtam volna játszadozni.

És a kagylós házról hallottatok már?

Volt egy taxisofőr, bizonyos Alfonso Rinaldi, aki az egész házát beburkolta tengeri kagylókkal. Körülbelül 12 000 kagylóval… Sőt, nem csak a házat, de a kerítést, a virágcserepeket… nagyjából bármit… Amit be bírt burkolni némi betonba ágyazott kagylóval, azt be is burkolta vele. Rinaldi úr már elhunyt, a kagylós házat lánya örökölte – noha csak az utcáról megtekinthető az épület, mindenképp megér egy sétát!

Nincs messze a központi kikötőtől, a pontos cím:
40 Via del Fante, 47921 Rimini

A város nagy előnye még ezeken kívül, hogy innét már marha könnyű eljutni San Marinóba, akár gyalog is. (Nyugi, van busz.)

Riminibe ebben a szezonban (2022) már repül közvetlen Budapestről a Ryanair. Én április elejére nagyon durva áron fogtam ki retúrjegyet: 5800-ért… (Nem kértem priority-t, nem szokásom, a kézipoggyászba simán beférek akkor is, ha 2 hétre megyek – erről majd írni fogok egyszer, hogy miként lehet totálisan minimalizálni a magaddal cipelt holmik mennyiségét.)

Rimini képgaléria:

(A galériákba kattintva meg tudjátok nézni a képeket nagyobb méretben is.)

Fellini Múzeum képgaléria:

A Fellini Múzeum címei:
1. Castel Sismondo, Piazza Malatesta, 47921 Rimini
2. Palazzo del Fulgor, Via Giuseppe Verdi, 16, 47921 Rimini

Kagylós ház képgaléria:

Látogatás ideje: 2022. április

Kapcsolódó bejegyzés a Cinecittàról itt.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s