A telepingált kalocsai vasútállomás

Kalocsán, ebben a Bács-Kiskun megyei kisvárosban 2007-ben szűnt meg a vasúti személyszállítás, az állomást bezárták. Néhány éve azonban újból nyitva áll a lehetőség az ide látogatók számára, hogy megnézzék ezt az egyedülálló állomásépületet, amelynek falai tradicionális kalocsai mintákkal díszítettek. A népművészetben jártas, ügyes kezű helyi asszonyok pingálták ki, és az egykor utasoktól nyüzsgő, 1882-ben épült vasútállomás úgy fest, mintha ki volna hímezve.

A falakon látható minták az egész országban közismert és népszerű kalocsai hímzés motívumai. A mintavilágra jellemző a természetábrázolás, igen gyakori a virágornamentika. A mezőkön és kertekben megtalálható növények jelennek meg a hagyományos népművészeti alkotásokon: ibolya, csillagvirág, liliom, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó. Visszatérő motívum a híres kalocsai piros paprika is.

A kalocsai vasútállomás előzetes bejelentkezéssel látogatható. Én ezt nem tudtam, de szerencsém volt: mivel a pályaudvar sínein a teherforgalom még működik, egy kedves vasutas beengedett az épületbe, ahol egy kis vasúttörténeti kiállítás is helyet kapott. Ezúton is köszi a jóembernek!

GALÉRIA – kattins bele a nagyobb felbontású képekért!

Látogatás ideje: 2022. május

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s