Szicília sava-borsa: só és bor Marsalából

A Szombathely méretű kikötőváros, Marsala (arabul Marsa Allah, ميناء الله, vagyis az isten kikötője) Szicília nyugati csücskén fekszik, Palermótól 100, a tunéziai partoktól 140 kilométerre. Marsalát illetően nem annyira a város látnivalói érdekesek, inkább az innen származó gasztronómiai alapvetések.

A várost i. e. 397-ben alapították a karthágóiak, Lilybaion néven, fontos erődítményük volt itt az első pun háború idején.

Ezután a rómaiak jöttek (i. e. 241-ben), aztán az arabok (827), majd normannok és még megannyi népség, mígnem 1773-ban egy angol úr borászkodásra adta itt a fejét. John Woodhouse úttörő munkájának köszönhetően néhány évtized múlva már négy nagy brit pincészet működött itt, s a marsala bor máig Szicília egyik sikerterméke.

Marsalától a parton kicsit észak felé haladva találjuk a Saline di Marsala-t, azaz a sólepárlókat, amelyek évszázadok óta működnek errefelé, hagyományos módszerrel nyerve ki a sót a tengerből.

Ez a környék már a Stagnone Természetvédelmi Területhez tartozik. A rezervátum területén számos halfaj él, pl. tengeri sügér, márna, angolna, keszeg, laknak itt tintahalak, polipok, rákfélék és megannyi madárfaj, például a fehér és rózsaszín flamingók. A természetvédelmi terület nevét a Stagnone lagúnáról kapta, ami Punta Alga és San Teodoro között húzódik, négy apró szigettel: Mozia, Isola Grande, Schola és Santa Maria.

A föníciai gyarmatosítás idején a lagúna stratégiai pont volt, és Mozia volt a kelet és nyugat közötti kereskedelem ellenőrzésének legfontosabb helye. Mozián antik maradványokat is láthatsz, ha áthajózol, a Saline-től indulnak turistajáratok a múzeumszigetre. Az ókorban egyszerűbb volt, annyival alacsonyabb volt itt a tengerszint, hogy ezen a részen száraz lábbal át lehetett kelni, az azóta víz alá került pun úton.

Ma más menő dolgot lehet csinálni a környéken: kite-ozni. Nem baj, ha hülye vagy hozzá, majd megtanítanak helyben – Adrienne és Gábor hosszú évek óta működtetik itt kite surf iskolájukat, a Torre Loopa Kite Schoolt.

Plusz tipp, ha a környéken jársz: a legjobb helyi bort a Mozia-Birgi vasúti megállóhely melletti Cantine Birgiben lehet beszerezni, vihetsz nyugodtan saját üveget, sőt, kanyisztert is.

Ha pedig imígyen feltankolva még tovább mész észak felé, nemsoká Trapaniba érsz, ahol egy legalább 25 éve működő, egyszerű utcai burgeresnél, a Stuzzichellóban a világ legjobb lóhúsos szendvicsét kapni, nyiha.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s