Tátva a pokol szája a portugál partoknál

A hely, ahol nem halt meg Aleister Crowley… A Boca do Inferno (a portugál név jelentése: pokol szája) az Atlanti-óceán partján, a Lisszabonhoz közeli Cascais meredek szikláiban kialakult hasadék.

A sziklákat a mélyben szinte állandóan több méteres hullámok csapkodják. Annak, aki erre jár, az lehet az érzése, hogy a pokol kapujához ért…

A természet alkotta formákat meg a végtelen vizet elnézve nekem nem annyira a pokol, mint inkább az örökkévalóság jutott eszembe. Másoknak meg az öngyilkosság.


Aleister Crowley (1875 – 1947), az angol okkultista író 1930 szeptemberében itt rendezte meg Fernando Pessoa portugál költő segítségével a saját halálát. Valójában elhagyta az országot, és három héttel később leplezte le magát, amikor feltűnt egy berlini kiállításon. A Pokol szájánál emléktábla is van a performanszról.

Egy másik portugál költő, Guilherme de Faria viszont tényleg itt lett öngyilkos. Könnyen lehet, hogy Crowley-t az ő esete “ihlette meg” saját morbid akciójához, hiszen alig másfél évvel korábban fejezte be itt életét a fiatal költő – mindössze 21 éves volt. (Ha jól tudom, nem ő volt az egyetlen.)

Cím: Avenida Rei Humberto II de Itália, Cascais, Portugália

Látogatás ideje: 2015. december

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s