Szicília nemcsak lenyűgöző tájaival és gazdag történelmével, de gasztronómiájával is képes rabul ejteni az utazókat. A tradicionális ételeket kínáló vendéglők mellett a sziget autentikus piacait se szabad kihagyni!
Arancini
Az arancini egy igazi klasszikus szicíliai étel: panírozott és bő olajban kisütött, töltött rizsgolyó. A hagyományos töltelék sűrű paradicsomos húsragu borsóval és sajttal, de lehet benne mozzarella, sonka, spenót vagy besamel is.


Az arancini neve az „arancia” (narancs) szóból ered, mivel formája és színe a narancsra emlékeztet. Az ne zavarjon senkit, hogy sok helyen kúposra gyúrják, Szicílián annyi citrusféle van, hogy simán lehet közte pont ilyen alakú…

Scacciata
A scacciata egy szicíliai töltött laposkenyér. Különféle töltelékekkel készül, gyakori a sajt (tuma, ricotta), olíva, paradicsom, sonka, hagyma… és még számos zöldség, évszaktól és ízléstől függően.

Cannoli (cannolo siciliano)
A cannolo (többes számban: cannoli) egy hagyományos szicíliai édesség. A ropogós, henger alakú tésztacsövet általában édes, ricottás krémmel töltik meg, amely lehet vaníliás, csokoládés vagy kandírozott gyümölcsökkel dúsított. A végeit gyakran pisztáciával, csokoládédarabokkal vagy porcukorral szórják meg.

Ez a ricottakrémmel töltött, ropogós tésztarolád a szicíliai cukrászat egyik legismertebb terméke, amelyet eredetileg csak karnevál idején készítettek, mára pedig világszerte az olasz cukrászat egyik emblematikus desszertjévé vált.
Piacozás
A helyi piacok bővelkednek friss tengeri herkentyűkben és illatos fűszerekben.


A cataniai halpiacon többek között egészen kiváló osztrigát lehet enni!

Fontos beszerzés: oregánó és sóban eltett kapribogyó a szirakúzai piacról. Oregánóm volt még itthon, random hazai boltban vett fajta. Összekóstoltam a kettőt: ég és föld, ahogy sejtettem. Nyilván a nagyüzemben előállított, sokáig tárolt és utaztatott bolti fűszer a nyomába sem érhet a termesztési helyen beszerzettnek.

Kaprit én Magyarországon még csak konzervben láttam. Gondolom, ínyencboltokban kapható autentikusan tartósított is, de valamiért én szívesebben hozom közvetlen délről…
A képen a figyelmes szemlélő még észrevehet egy darab sajtot is. A Magyarországon is kapható parmigiano (parmezán) sajtokra mindezek nem igazak, azokat szerencsére a raktározás, szállítás és egyéb folyamatok sem bírják szétcseszni. Itt az ár releváns: míg nálunk kilója 10-12 000 forint körül kezdődik, odalenn 10 eurónál.
Ezek tehát a legújabb, a sziget keleti felén szerzett tapasztalatok, a nyugati oldal (Marsala és környéke) ízeiről korábban itt írtam: